Wist u dat dat een 70-tal landen in de wereld wijn produceren. Goed voor 30.000.000 ton wijn per jaar!

De nummer 1 is Italië gevolgd door Spanje en Frankrijk. Maar meer en meer landen beginnen meer en meer te

produceren. Eén van de redenen is de klimaatvernadering. Een fenomeen dat we bv bij ons in België zien.

Meer en meer wijn  voor een betere kwaliteit! 

Momenteel verdelen wij 25 van de 70 landen maar dit blijft groeien.

Mijn criteria's om wijn in assortiment te nemen:

  • Prijs / Kwaliteit verhouding
  • Originaliteit (verhaal achter de wijn, etikette, cultuur,....)
  • Diversiteit (zoveel verschillende druiven / terroirs mogelijk)

I. Welke wijn dan kiezen?

"Les goûts et couleurs , cela ne se discutent pas " zeggen ze. Met wijn is dat ook zo natuurlijk.

Toch zijn er bepaalde principes die goed gehanteerd moeten worden zoals wijn voor een aperitief, wijn voor diner of wijn om gezellig te genieten?

Apero

Best schuimwijn/champagne - Rosé of droge witte wijn. Temperatuur: 8-10°

Vb: Cuvée White Brut de Purcari - Susumaniello Rosé - Chardonnay de Purcari

Eten

Algemene principes: licht eten , lichte wijn. Zwaar eten, zwaardere wijn. Anders heeft u de risico dat ofwel het eten volledig door de wijn geabsorbeerd zal worden of andersom een te lichte wijn zal "flets" zijn met een Rib Eyes op de BBQ.

Op de wijnfiche zal u meestal in de uitleg "food pairing" terugvinden. Maw wat gaat best met de wijn dat u gaat kopen?

Gezelligheid

Dit zijn meestal witte of rode wijnen met meer 'body'.  Hier zijn de smaken wel heel belangrijk in uw keuzes! 

Er zijn verschillende type wijnen afhankelijk van de regios, de druiven, de vinificatie... ..

lichte wijn, ronde wijn, stevige/stoere wijn, wijn met veel tannines, wijn met veel  aciditeit, elegante wijn (meer in balans) enz...

M.a.w. wijn stijlen voor iedereen.

Bv van 2 extreme in rode wijnen: Wildflower Pinot Noir uit Roemenië en een Enigma Apassimento de Biscardo , Sangiovese uit Italië (15% vol. alc.)

II. Druiven

Er zijn gigantische veel soorten druiven: Meer dan 10.000. Niet allemaal om wijn mee te maken maar toch heel veel.
Er zijn natuurlijk een paar dat iedereen zal kennen: Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Primitivo, ..

Maar er zijn er heel veel dat weinig mensen kennen en die ook bijzonder goed zijn.

Ik zou hier willen vermelden: Saperavi uit Georgië, Areni Noir uit Armenië of Feteasca Neagra uit Moldavië.
Maar zoals reeds vermeld zijn er nog veel meer.

De kunst voor een wijnmaker  is om de beste wijn te maken met de type druiven dat hij heeft of dat hij van plan is om te planten (hier is de keuze ook afhankelijk van de streek en de grond).
Dus gaat men dan ook spreken van wijnen met één soort druif of een "blend" van druiven. Dit gaat dan ook zeer complexe wijn geven!